tirsdag den 21. august 2012

Mandagstema: Metal


I tidernes morgen da jeg var barn, skulle man lærer at spare op. Til dette formål fik man en sparebøsse. Den havde en lås i bunden og når den var fyldt, blev den hentet af mine morforældre og bragt til Hundested Sparekasse. Her blev den tømt og pengene blev sat ind på min konto.
Sparrebøssen er en slags kobber.
Kobber er et af verdens metaller. Den er blank og man kan spejle sig i den. Det er egenskab, der er for nogle metaller.

4 kommentarer:

 1. Hæ-hæ, jeg havde en såkaldt bog fra Andelsbanken; Læs: lignede en bog i A5-format, plastikindbundet, flere valgmuligheder farvemæssigt, og hvorfor lige at mine ældre brødre nåede at vælge henholdsvis grøn og rød, aner jeg ikke, men min var blå, og blå - er som dig - lige min farve :-D Sparebøsserne havde "bladmæssigt" messing-sider, max.3 cm, foroven med et lille hul til sedler, som logisk nok skulle rulles sammen, på langsiden var et tænderskærende hul til mønter, bunden havde ikke andet end det nøglehul, som banken brugte, når pengetanken skulle tømmes. Det var bare så spændende at stå ved en af bankkassererne og følge med, alt imens de talte 1-, 2-, 5-, 10-, 25 ører op, og når kronestykker kom til 1-2, og derefter sedler, 5 kroner plus få 10 kroner, ja da følte jeg ihvertfald nærmest at kunne købe hele verden. Beløbet blev noteret i min bankbog, men forinden havde en anden medarbejder tjekket, at beløbet var korrekt, og min bankbog fik begges underskrifter :-D
  Ak ja, disse minder...

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er sjovt, synes jeg, at huske de gamle ting fra den forsvundne tid.
   Den oplevelse du beskriver, minder om vores Pondus klubben hvor det var en sparesbøsse af plastik. En klub min farmr sørgede for at jeg blev meldt ind i.Tak for din hilsen.

   Slet
 2. Tak for din hilsen - Nyd livet og sommeren :-)
  Min sparebøsse var fra Den danske bondestands sparekasse.
  Og inspireret af jeres skriverier;

  Charmetrolden Gunner Gris
  fik en ide mere end skidefin:
  Han forførte og giftede sig med gamle Sofie Svin,
  men kun fordi hun var en propfyldt sparegris.

  Og her må den gamle fysiklærer løfte en belærende pegefinger: Kendetegnet for metallerne er at de kan poleres blanke . Husk det nu.

  SvarSlet